A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid. Koffeint a kávén kívül kis mértékben tartalmaz a tea, a kóladió és a kakaó is.
A koffein hatásai
- a koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést
- növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet
- tágítja az agyi ereket
- szűkíti a bélben levő ereket
- vizelethajtó
- megszünteti az álmosságot
- javítja a hangulatot
- stimulálja az agykérget
- gyorsítja a gondolkodást
- átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ.
Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 perc múlva a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja kb. félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken. 3-6 óra múlva a koncentráció mintegy a fele a maximumnak.
Nagy koffeinadag (kb. 300 mg fölött) kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz.
A koffein mellett a kávéban sokféle sav is található, amelyek a kávé ízét befolyásolják. Például a csokoládé ízért a 2-metil-valeriánsav, a karamell ízért a pirosszőlősav a felelős.