Napjaink egyik legkedveltebb italáról, a kávéról

Egy csésze Lazzarin kávé

A kávéról sokan sokfélét tudni vélnek. Számtalan cikk és tanulmány látott napvilágot, hol pozitív, hol negatív végkövetkeztetésekkel. Azt azonban senki nem vonja kétségbe, hogy napjaink leggyakrabban fogyasztott élvezeti cikkei közé tartozik. Egyes kutatások szerint a kávé meghosszabbíthatja az életet, bár természetesen önmagában ez nem elegendő a leélt napok számának megnövekedéséhez, ugyanis alapvető elvárás az egészséges életmód gyakorlása is. Ráadásul az sem mindegy, hogyan főzzük a kávét, mennyi koffeinnel dúsítjuk és mit eszünk hozzá.
A kávé egyrészt a kávécserje nevű örökzöld növény termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja, másrészt az ebből készített kesernyés ízű, élénkítő hatású ital. A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már létezik olyan egészséges kávé is, amely a koffein káros mellékhatása nélkül is élénkítő hatással bír.

A koffein segít az izomfáradtság, izomláz legyőzésében, és azt is tudni vélik a kutatók, hogy a koffeinmentes kávé is meghosszabbítja az élettartamot. A kávé jótékony hatása nem kizárólag a koffeinen múlik, ugyanis jelentős szerepe van az antioxidánsoknak és a polifenoloknak.

Az elkészítés módjától is függ, mennyire egészséges a kávé. A kávébabban található olajos anyagok (diterpének) növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét, de ezek az olajok csak a szűretlen, forrázott kávéban maradnak benne. Ilyen lehet a török típusú (de más mediterrán országokban is gyakori) kávé, az ún. French press, vagyis a francia dugattyús kávéfőzővel készített kávé, valamint a skandináv országokban szintén elterjedt forrázott, szűretlen kávé.
Az instant kávéknál, valamint a kávéfőző gépekkel őrölt vagy kapszulás kávéból készített kávéknál viszont ezek a koleszterinszintet emelő olajok eltávoznak.