A kávéfőzés módjai

Kávéfőzés módjai

A kávészemek pörkölése után a kávét különböző módokon lehet elkészíteni. Eltérések lehetnek a kávé-víz arányban éppúgy, mint a különböző ízesítőszerek használatában.

A magyarországi kávékészítési és fogyasztási szokásokat vizsgálva több dolgot kell szemügyre vennünk. Először is figyelembe kell venni a már megismert – történelmi okokkal magyarázható – kávékultúrális befolyásokat. Keletről a török, nyugatról a bécsi, délről az olasz ízlésvilágok, kávéitalok és technológiák jutottak el hazánkba.

Az utóbbi évtizedekben a csepegtetős – filteres kávégépek is feltűntek, és mára általánossá váltak az otthoni kávékészítésben. Az így készült kávé a hagyományos német, karlsbadi kannában készült hosszúkávénak az örököse.

A huszadik század első felének technológiai újítása a gőzzel történő kilúgozás, aminek eredménye a feketekávé, mely a mai espresso őse. Ez a készítési mód előbb kávézókban, presszókban terjedt, majd megjelent a háztartásokban is.

Már jóval a rendszerváltás előtt, a 60-as, 70-es években beszivárgott hazánkba a modern espresso technológia, majd a kilencvenes években a nagy külföldi kávés és kávégép-gyártó cégek piachódítása során ez az italkészítési metódus vált általánossá a vendéglátásban. Jelenleg ennek a módszernek a térhódítását figyelhetjük meg az irodai és otthoni kávégépek piacán.